Nyheter

Vattenfalls kulturarv i digital form

Vattenfalls historia spänner över 100 år under vilka man har samlat på sig stora mängder filmmaterial. Genom ett projekt som letts av Vattenfalls kulturarvskommitté så har 600 filmer digitaliserats och på så sätt bevarats för framtiden. Filmerna finns idag hos Centrum för Näringslivshistoria.

Filmarkivet omfattar åren 1910 till 2000 och består av allt från tidiga reklamfilmer för elanvändning till uppförandet av vindkraftverk. 1950-talet var guldåldern för Vattenfalls filmer då man producerade filmer som marknadsförde företagets utbyggnad och visades på bio. När biobesökarna blev färre i och med tv:s införande i hemmen så slutade man med bioreklam, dessutom tyckte riksdagens revisorer att Vattenfall la lite för mycket pengar på att spela in film men man fortsatte ändå i något mindre skala. 1968 filmade man till exempel Jimi Hendrix spelning på Gröna Lund i Stockholm.

Vid 2000-talet hade nästintill all inspelning blivit digital och när det kommer till arkivering av digitalt material finns de fortfarande mycket att önska. Detta innebär att Vattenfalls filmarkiv säger mer om företagets, och Sveriges historia från 1930-2000 från 2000 till idag säger Lars Jacobsson, sekreterare i Vattenfalls kulturarvskommitté.

Vebacka och Eltomta, 1944
Husmoderns arbetssituation i två jordbruksgårdar, med respektive utan omfattande elanvändning:

Det nya ansiktet, år 1958
Jämförelse hur en kvinnas ansikte efter en bilolycka kan återställas med plastikkirurgi och bli lika vackert som tidigare och hur byggandet av ett vattenkraftverk kan ge nya skönhetsvärden i landskapet.