Nyheter

Arraksdrinkar i sommarvärmen

Så här i sommarvärmen skulle jag gärna tipsa om några arraksdrinkar (för de som inte har något mot alkohol). Sedan något halvår går arrak åter att tillgå på Systemet och det är inte bara oumbärligt vid punschbryggande och tillredning av vissa bakverk utan även en viktig ingrediens i klassiska 1800-tals cocktails, vilket gör att arrak åter börjar gå att få tag i i de trendigare städerna i USA.

White wine punsch

Skaka med is och sila av:
6 cl vitt vin
3 cl batavia arrak
1,5 cl pressad citron
½ tsk socker
Fyll ett longdrinkglas med is och fyll på med sodavatten och dekorera med ananas och apelsinskivor.
Dutch East Indies Daisy
•   5 cl   Batavia Arrak
•   3 cl   pressad lime
•   1,5 cl   crème de cacao
•   1,5 cl   socklag
• 2 små skedar fänkålsfrön
Skaka alla ingredienser med is, sila av och fyll upp det i ett cocktailglas.

Bombay Government Punch Recipe

Detta orkar jag inte översätta:

INGREDIENTS
• 2 cups Demerara or turbinado sugar
• 7 cups water
• 12 limes
• 16 ounces Batavia arrack
• 1 quart dark, funky rum
• Grated nutmeg, for garnish

INSTRUCTIONS
1. To prepare, first stir 2 cups of Demerara or turbinado sugar in 1 cup water over a low flame until the sugar has dissolved (about 5 minutes). Let this cool.
2. Then squeeze 12 limes and combine the juice in a large bowl with the sugar syrup and stir. Add 16 ounces Batavia arrack and 1 quart dark, funky rum and top off with 1.5 liters/48 ounces water. Stir again and refrigerate.
3. Half an hour before serving, add a large block of ice (this can be made by freezing 2 quarts of water in a bowl overnight) and grate nutmeg over the top.