Googles "doodle" 22 februari 2016 för google.se.: en hyllning till Lovikka-vantens skapare.

Google hyllar Lovikkavanten

I år är det 150 år sedan Maria Erika Olofsdotter Krukka, postumt kallat Aittamaa, i den lilla byn Lovikka stickade de första vantarna i tjockt ullgarn med broderade muddar. Detta uppmärksammar Google med en ny logga på startsidan där man ser Aittamaa sticka ett par vantar samt med en film om hennes och vantarnas historia.

Det är ett välkomnat initiativ att lyfta fram en kvinnlig entreprenör men som vår hantverkshistoriskt kunniga medarbetare Eva Ersson Åbom påpekar så är det något fel med bilden.

– Man kan inte sticka en Lovikka vante med endast två stickor, det krävs minst 5 stycken för det. Att sticka sådana vantar var standard inom textilslöjdsundervisningen under 1950- och 1960-talet. Kanske ännu längre fram i tiden. Otvinnat, naturfärgat ullgarn och grova stickor, gärna av trä var receptet och det gick fort att sticka eftersom garnet var grovt. Att garnet var otvinnat fick till effekt att ullen filtade ihop i väta och skyddade ännu bättre. På bilden stickar hon med det färgade garnet som används till brodyren.

Här kan du se Googles film om Aittamaa och vantarna som idag är världskända:

Dela med dig av dina tankar