Om man var en av de 275 000 personer som varje år besöker destilleriet så fick man förmodligen höra berättelsen om den unge Jack Daniels som någon gång under 1850-talet fick anställning hos predikanten, specerihandlaren och spritfabrikanten Dan Call. Daniels fick där lära sig att destillera och när Call – som var en upptagen man märkte att pojken hade talang så lät han honom ta över tillverkningen av whiskey.

Nu har Jack Daniels – som sedan 60 år ägs av Brown-Forman – ändrat historien och menar att Daniels lärde sig destilleringskonsten av en man vid namn Nearis Green, en av Dan Calls slavar.

The New York times skriver i en artikel om Jack Daniels historia om hur den allmänna historien om den amerikanska whiskeyn varit vit, då man valt att endast lyfta fram dess europeiska rötter. Att whiskey och slaveriet är starkt sammankopplade – till stor del utfördes destilleringen av svarta slavar och det fanns en stark tradition av alkoholframställning även inom gruppen –  är något man inte valt att tala om. Därtill har det funnits få, om några källor i arkiv då de förslavade inte ansågs ha rätten att erkännas på det sättet. Genom arkeologiska undersökningar i bland annat Kentucky har dock gett bevis på att slavar destillerade för eget bruk.

Slaveriet avskaffades 1865 och ett år senare öppnade Daniels sitt eget destilleri där han anställde två av Greens söner. På en bild sitter Daniel bredvid en svart man – en stark kontrast till tidigare bilder från destillerier där de svarta fick stå längst bak.

Valet att lyfta fram Nearis Green i sin företagshistoria har bemötts med viss kritik, att det endast är ett sätt nå fram till millenium-generationen som intresserar sig för sociala frågor. Jack Daniels själva, i form av Phil Epps, global brand manager hos Brown-Forman, att man endast vill reda ut historien. Att Nearis Green inblandning i Jack Daniels historia är något att vara stolt över och viktigt att lyfta fram. Dock är historien om Green fortfarande endast ett tillval för de guidade visningarna på destilleriet.