Julruskor kallades de utomhusgranar som man senare satte kring sitt hus vid midvintertid för att hålla andar borta och bevara hoppet om vårens återkomst. Julgranen som vi känner den idag är förmodligen ett hopplock av flera olika europeiska kulturer, men den första notisen om julgranen är från en räkenskapsbok för ett bibliotek i Schlettstadt i Alsace år 1521.

Att dekorerar julgranarna med pynt har vi gjort främst efter det att man flyttade granen inomhus. Levande ljus, konfekt, frukt och halmslöjd användes tidigt som prydnader i granen och kom under 1800-talet att blandas med smällkarameller, kulor, glittergirlanger och flaggor. Kring 1880 kunde man i de större svenska städerna köpa färdigt julgranspynt. I granens topp sattes en stjärna, symboliserande Betlehems stjärna, eller en spira som inom den nordiska mytologin symboliserar Odens spjut, Gungner.

Julgranen är en viktig del i det svenska julfirandet. Det är runt den som man samlas och under den som man lägger julklapparna. Idag kan man utöver att köpa plastgranar, även beställa en julgran på nätet och få den hemkörd.