Under 1930-talet hade Åkerlund & Rausing med entreprenörerna Erik Åkerlund och Ruben Rausing blivit den ledande tillverkaren av engångsförpackningar. Redan 1943 hade de börjat arbeta på att få fram en billig engångsförpackning för mjölk.

Utvecklingsarbetet tog nio år och skedde i många steg: Erik Wallenberg skapade tetrans pyramidform. Erik Torudd kläckte idén med den kontinuerliga påfyllningen. Harry Järund konstruerade maskinen. Metoden att belägga kartong med plasthinna kopierades från ett amerikanskt företag. Namnet Tetra Pak slutligen ska också ha kommit från Torudd – inom geometrin heter pyramidformade kroppar tetraeder.

Läs också: Mejerihistoria – kvarteret Läkaren

1951 blev Tetra Pak ett eget bolag och följande år var den första färdiga produkten klar – en grädd­paketerings­maskin. Två år efter den lilla grädd­förpackningen utvecklade Tetra Pak en halvliters­tetra för mjölk. Bytet till engångs­förpackningar revolutionerade branschen.

Tappningen ute på mejerierna kunde ske på en fjärdedel av den tidigare ytan, transporterna blev effektivare och hygienen förbättrades. Snart sålde mejerierna inte bara grädde, utan även mjölk i tetror. De första maskinerna för paketering av mjölk i 500 ml tetraeder­formade för­packningar installeras 1954 på Mjölk­centralen i Stockholm och Eskilstuna.

Tetror i trådback bärs ut från lastbil 1961. Bild ur Arla Foods historiska arkiv hos Centrum för Näringslivshistoria.

Få vårt nyhetsbrev, varannan vecka, direkt i mejlen.