Lösviktsgodiset förändrade den svenska påsken

Påsken är tillsammans med julen den högtid då svenskarna äter mest godis. Idén att sälja godis i lösvikt, uppstod när livsmedelsverket år 1985 rekommenderade hälsovårdsnämnden att tillåta denna typ av försäljning.

På 1970-talet, var inköpen av ”snask” (som man sa på den tiden om man var tonåring) en mer omständlig procedur i godisbutiken. Det lösa godisbitarna kunde ligga under en glasskiva som först skulle lyftas upp, eller bakom en hög disk. Man fick fråga sig fram, besluta sig och peka innan expediten kunde fylla en påse.

// Läs mer om lösviktsgodiset på ICA-historien.se – producerad av Centrum för Näringslivshistoria. // 

Tack vare de nya bestämmelserna efter 1985 fick godisförsäljningen ett snabbt uppsving. Nya butiker växte upp som svampar i asfalten, särskilt i Stockholm och de större tätorterna. Branschen ansågs vara en framtidssyssla och en guldgruva. Bakom själva idén stod tre finska studenter, handelsstuderande i Stockholm, som själva hade startat en godiskedja och visat hur lösviktsförsäljning skulle kunna bli framgångsrik. På grund av konkurrens, överetablering och priskrig försvann snart många av butikerna. Av dem som överlevde har alltfler satsat på mer exklusiv och dyr choklad. Idag är det framförallt i de större livsmedelskedjorna, t.ex. ICA, som man köper sitt smågodis, och påsen blir alltid tyngre än man hade tänkt sig. Sedan 1980-talet har vi också fördubblat vår konsumtion.

dragéägg

Tillverkning av dragéägg, Svea choklad, 1986. Bild ur ICA:s historiska arkiv hos Centrum för Näringslivshistoria

Idag på 2000-talet förekommer knappast samma skrämselkampanjer som på 1970-talet, men talet om mer nyttig och ekologisk mat påverkar givetvis också godiskonsumtion. Färdigpackat godis säljer mindre, men lösviktsförsäljningen med sina tusental varianter ökar fortfarande. I framtiden kommer plockgodiset troligen bestå, ett sortiment i alltmer fantasifulla former, men kanske helt utan de farliga färgerna.

  • Läs mer om hur Påsk är som julafton för godistillverkare som Candyking holding AB vars historiska arkiv finns hos Centrum för Näringslivshistoria på SvD Näringsliv.

Dela med dig av dina tankar