I Sverige på 1930-talet fanns ett stort överskott på mjölk som inte kunde tas tillvara på ett bra sätt eller exporteras till andra länder på grund av den korta hållbarhetstiden. Ninni Kronberg, född i Gävle 1874, var societetsfru och hobbyforskare som blev intresserad av hur mjölk kunde konserveras. Intresset ledde henne till Rydsgård, där hon fick inreda ett laboratorium i ett gårdsmejeri hos sockerbruksägaren och industrimannen Wilhelm Westrup. Där utvecklade den självlärda Kronberg en ganska komplex process som förvandlade 6–7 liter mjölk till ett kilogram pulver, lätt att transportera och förvara i varmare klimat och bra som billigt proteintillskott i olika livsmedel. Tillsattes vatten blev det mjölk igen.

Kronberg fick statsanslag för att fortsätta utveckla sin “ur folkhälso- och försörjningssynpunkt utomordentliga vakuumtorkade mjölk”. Mejerirörelsen var dock inte särskilt intresserad av produkten, utan det var superentreprenören Axel Wenner-Gren som köpte patentet och startade företaget som numera är känt som Semper. Det brukar hävdas att Ninni Kronberg var den som uppfann mjölken i pulverform, men sanningen är att produkten presenterades redan tidigare, bland annat av svenske uppfinnaren och brevbombaren Martin Ekenberg. Dock var Kronbergs metod bättre och blev den första metoden som fick patent.

Läs mer om vår julkalender och se de andra luckorna här!