Från svagdricka och fläsk till mellanmjölk och tofu

Under 2017 anordnade Centrum för Närings­livs­historia fyra livsmedelshistoriska seminarier, med anledning av ICAs 100-årsjubileum. Kokboks­för­fattare, prov­köks­chefer, forskare och arkivarier möttes i samtal om handelns och samhällets utveckling.

Historiker och matprofiler, tillsammans med nyckelpersoner från ICAs moderna historia, gav oss sin bild av livsmedelsbranschen under 100 år. Varje seminarium tog sin utgångspunkt i ICAs företagsarkiv, varvid inbjudna paneldeltagare fick fördjupa den bild som arkivet gav. Här kan du läsa referat och se filmer från seminarierna.

Tis 21 feb: Maten vi ätit (referat)

  • Anna Zeuthen, arkivarie på Centrum för Näringslivshistoria;
  • Birgitta Rasmusson, bakboksförfattare och provkökslegendar;
  • Rikard Tellström, etnolog och måltidsforskare; och
  • Malin Söderström, kock och matprofil.

Ons 14 juni: Konsumentupplysning: medvetna och säkra konsumenter

  • Sophie Elsässer, fil dr i mediehistoria med avhandlingen ”Att skapa en konsument”;
  • Ella Nilsson, matambassadör och tidigare tv-kock;
  • Lisbeth Kohls, tidigare konsument- och miljöansvarig på ICA; och
  • Eva Ersson Åbom, företagshistorisk konsult på Centrum för Näringslivshistoria.

Tis 12 sep: Marknadsföringens betydelse och påverkan (film)

  • Roland Fahlin, tidigare vd för ICA AB och ICA-förbundet;
  • Eva Ersson Åbom, företagshistorisk konsult på Centrum för Näringslivshistoria;
  • Jens Nordfält, Ekonomie doktor Handelshögskolan i Stockholm;
  • Ulf Spendrup, vvd, Spendrups Bryggerier

Tis 14 nov: Hållbarhet – förr, nu och i framtiden (film)

  • Anders Houltz, forskningschef på Centrum för Näringslivshistoria;
  • Lisbeth Kohls, tidigare hållbarhetschef på ICA;
  • Beatrice Crona, docent och forskare inom hållbarhetsfrågor, Stockholm Resilience Center; och
  • Paul Svensson, kock, krögare och matfilosof.

Centrum för Näringslivshistoria var arrangör för samtliga seminarier, i samarbete med Hakon Swenson Stiftelsen

Dela med dig av dina tankar