Nyheter

”Invandrarna som byggde Sverige” till hela riksdagen

”Invandrarna som byggde Sverige” av Anders Johnson utsågs 2010 till Årets bok om svensk historia och ges nu ut i uppdaterat nytryck av Centrum för Näringslivshistoria tillsammans med Dialogos Förlag. Så här inför höstlovet har den just delats ut till Sveriges alla 349 riksdagsledamöter. Boken går även att beställas gratis av skolor och intresseorganisationer direkt från CfN.

Den uppdaterade utgåvan av Invandrarna som byggde Sverige har Centrum för Näringslivhistoria även skickat till samtliga statsråd, arbetsmarknads- och intresseorganisationer, landshövdingar, ledarskribenter och tankesmedjor.

Invandrare har sedan medeltiden, i alla delar av Sverige och inom alla samhällsområden, haft stor betydelse för Sveriges utveckling. Invandrarna som byggde Sverige berättar om entreprenörer, företagsledare, uppfinnare, konstruktörer, konstnärer, vetenskapsmän och politiker. Det är en bok om välkända svenska företag som Bonniers och Gleerups, Cloetta och Marabou, Expressen och Göteborgs-Posten, Felix och Findus, Höganäs och Perstorp, samt Handelsbanken och Sparbanken.

När Anders Johnsons bok först gavs ut 2010, då med titeln Garpar, gipskatter och svartskallar, utsågs den till ”Årets bok om svensk historia” av Nättidningen Svensk Historias läsare. På Centrum för Näringslivshistoria ser vi att den är aktuellare än någonsin och ger nu därför ut den i en uppdaterad upplaga tillsammans med Dialogos Förlag.

Nyligen satte sig vår vd Alexander Husebye ned med bokens författare Anders Johnson för ett samtal om varför Anders skrev boken:

Boken är på många sätt även typisk för vårt arbete på Centrum för Näringslivshistoria, där vi i 40 år bevarat och berättat det svenska näringslivets historia. I våra arkiv med över 7 000 olika svenska företag finns historierna om enskilda entreprenörer, stora företag och banbryt­ande uppfinningar.

Dessutom hittar man hos oss försummade delar av svensk historia, som just de invandrade företagarnas berättelser. Därför har vi tidigare gett ut även t ex Kvin­nors företagande – den verkliga framtids­historien, om osynliga men fram­gångs­rika kvinnliga entre­prenörer genom tiderna och 125 år med Corporate Social Responsibility, om hur fram­gångs­rika företag ofta arbetat med hållbar utveckling sedan långt innan det blev ett uttryck.