Boken om det lilla landet med de stora företagen

Redan för mer än 1000 år sedan kom kinesiska textilier till Sverige via Sidenvägen. Idag har över 500 svenska företag verksamhet i Kina och under århundraden har Sverige och Kina interagerat genom kultur, idéer, produkter, teknologi och vetenskap. I The little country with the big companies ges en historisk inblick i detta utbyte.

Boken med undertiteln ”A millenium of Swedish-Chinese commerce” tar sin början hos vikingarna som tog med sig siden från Kina och slutar i hur nutida stora svenska företag som H&M och Volvo startade sin verksamhet i landet. Boken lyfter även upp flera roliga ”visste du att” fakta som att Roxette var den andra utländska gruppen att uppträda i Kina i modern tid, och att Jan-Ove Waldner marknadsförde Electrolux dammsugare i Kina.

Vi på Centrum för Näringslivshistoria har tagit fram boken på uppdrag av den Svenska Ambassaden i Kina. De agerar ofta dörröppnare till kinesiska myndigheter. De lyfter då svenska företag som goda exempel på hur företag kan bidra positivt till samhället, som i längden också kan generera affärsmöjligheter. Vi tror och hoppas att den här boken i viss utsträckning kan fungera på samma sätt. Trevlig läsning!

Projektgrupp på Centrum för Näringslivshistoria:

Författare är Gustaf och Nanna Brickman och formgivare är Patrik Sundström

Dela med dig av dina tankar