Entreprenörerna: Hanna Lindmark

Entreprenörerna, en tv-serie i sex delar som producerats av Centrum för Näringslivshistoria, sändes ursprungligen i UR (SVT2) under hösten 2011. I programmen möter vi sex svenska kvinnor som varit framgångsrika och banbrytande företagare inom olika branscher, från 1880-tal till 1980-tal.

Hanna Lindmarks familj hamnade i nöd och hon blev som nioåring bortauktionerad. Tidigt fick hon börja arbeta som piga och hushållerska i olika hem. När hon fyllde 40 fick hon anställning på KFUM:s servering i Östersund. Där omvandlade Hanna Lindmark sina goda hushållningskunskaper till en lysande affärsidé. Hon började servera och sälja svensk husmanskost samtidigt som hon utbildade unga kristna flickor i matlagning. Hanna Lindmarks hushållskolor, som fick namnet Margaretaskolorna, gjorde henne till en av Sveriges riktigt framgångsrika entreprenörer i början av 1900-talet.

Författaren Ewonne Winblad berättar om Hannas entreprenörskap och vi besöker också en restaurangskola i Norrköping idag. Där lagar de strömming efter Hanna Lindmarks eget recept.