Lucka 11: Ett berg med ris och apelsiner

Låt oss presentera Apelsinberget, en rätt ur kokboken Ris på många vis utgiven av Ica Förlaget 1963. Faktiskt en ganska konstig rätt, där riset smakar… verkligen bara ris.

Något för dig som är sugen på ett experiment i köket och har lite ris som blev över från middagen. Kocken rekommenderar att strunta i originalreceptet nedan och byta ut riset mot en sockerkaksbotten.

För 4 portioner behöver du:

  • 1 dl långkornigt ris
  • vatten
  • 4–5 apelsiner
  • socker efter smak
  • 50 g nötkärnor eller kokosflingor
  • 2 äggvitor
  • 4 msk socker

Beredning: 1. Koka risgrynen i 18 min i rikligt med vatten. Spola dem under rinnande kallt vatten och låt dem rinna av.

  1. Skär apelsinerna i skivor. Hacka nötterna grovt.
  2. Vispa äggvitorna till ett lätt skum. Strö ner sockret under vispning. Fortsätt att vispa tills marängsmeten har en gräddliknande konsistens och håller formen.
  3. Lägg ett lager apelsinskivor på ett ugnseldfast fat, sockra lätt och strö på de hackade nötterna eller kokosflingorna. Täck med ett lager risgryn. Fortsätt att varva till en pyramid.
  4. Bred marängsmeten över så att den täcker det hela. Grädda pyramiden i god ugnsvärme 5–8 min tills marängen fått färg. Servera kall vaniljsås eller vaniljgrädde till.

Hållbarhetstrenden växer sig allt starkare och även julen ska numer helst vara resurssparande. Vår julkalender tar er därför till det mest hållbara av allt: historien. Vi har plockat fram juliga hållbara tips och gör-det-själv-klappar ur våra deponenters arkiv på Centrum för Näringslivshistoria.

Dela med dig av dina tankar