Lucka 20: Pikant smörgåskaka

För dig som har redan tröttnat på julmaten och vill ta en liten paus har vi lagat en pikant smörgåskaka från 1953. Idag känner vi rätten som ”pizza”.

Så himla roligt att de inte riktigt visste vad de skulle kalla pizzan på den tiden. Men namnet är faktiskt inte så dumt! Jästdegen kan bytas ut mot en smör- eller pajdeg. Sardellfiléerna kan bytas ut mot ansjovisfiléer. Och glöm inte – en pizza ska bakas i riktigt het ugn.

För en pizza behöver du:

Jästdeg

  • 4 dl vetemjöl
  • 15 g jäst
  • 3/4 dl vatten
  • 1 msk olja

Fyllning

  • 2 tomater
  • 1 ask sardeller (50 g)
  • 1 hg okryddad mjukost (primula-typ)
  • 1 msk olja
  • salt, vitpeppar
  • 1 liten nypa timjan

Beredning:  Gör av mjöl, jäst, vatten och olja en deg. Täck över och låt den jäsa omkring 2 tim. Kavla ut degen till en kaka ca 4 mm tjock och lägg den på smord plåt. Klicka ut osten på kakan, lägg på de skalade, skivade tomaterna och ovanpå dessa sardellfiléer samt litet salt och timjan. Droppa olja över kakan och grädda den i mycket god ugnsvärme (275–300°) 15–20 min eller tills degen är väl genomgräddad och fått brun färg. Servera pizzan varm med rödvin eller pilsner.

Mums!

Hållbarhetstrenden växer sig allt starkare och även julen ska numer helst vara resurssparande. Vår julkalender tar er därför till det mest hållbara av allt: historien. Vi har plockat fram juliga hållbara tips och gör-det-själv-klappar ur våra deponenters arkiv på Centrum för Näringslivshistoria.

Dela med dig av dina tankar