I år går den tjocka telefonkatalogen i graven, och vi tänker tillbaka på en tid när den fanns i varje hem. I telefonins barndom krävdes uppkoppling via telefonist och det var först när antalet abonnenter växte och telefonnummer infördes som behovet av telefonkataloger uppstod. Den allra första telefonkatalogen från 1880 innehöll 156 abonnenter. Egentligen fanns det två kataloger – Stockholms Telefonförenings, som var först, samt statliga Kungliga Telegrafverkets egen katalog.

När staten köpte upp den förra slogs katalogerna samman i en gemensam. Genom åren har telefonkatalogen genomgått en stor mängd förändringar. Den delades upp, fick nya avsnitt samt bytte färger, papper och logotyp efter tidens behov och möjligheter. År 1978 kom branschförteckningen Gula sidorna ut för första gången och strax infördes andra färgade sidor – rosa för företagsdelen, gröna för kommuninformation, blåa för hälsovård samt röda för kartor och postnummerförteckning.

När telefonmonopolet avskaffades 1993 bolagiserades Televerket till Telia och redan tre år senare fanns den första telefonkatalogen på internet. Den som önskade kunde från och med 1998 även få ”katalogen” på cd-rom. År 2000 tog Eniro över produktionen av telefonkatalogen som nu alltså försvinner för gott – efter 136 år av trogen tjänst i kommunikationens namn.

Läs mer om vår julkalender och se de andra luckorna här!