Lucka 4: Vegetariskt från 1911

Vegetarianismen blev mer poppis och trendigt i början av 1900-talet. Kroketter, med eller utan kött, har alltid varit populärt – men vill man göra det helt vegetariskt får man inte fritera i animaliskt fett, vilket var vanligast under den här tiden.

Vi har lagat vegetariska kroketter ur den omåttligt populära och stilbildande Iduns kokbok, av Elisabeth Östman som utgavs 1911.

För 6 portioner behöver du:
• 1 ½ dl risgryn
• 1 liter mjölk
• 2 dl champinjonspad
• 1 burk champinjoner (½ liter)
• 2 ½ msk smör (50 g)
• 2 äggulor
• salt
• vitpeppar

Till panering:
• 4 msk mjöl
• 2 ägg salt
• 2 msk matolja
• 1 kkp stötta skorpor

Till kokning:
• 1 kg flottyr

Till garnering:
• 1 saladshuvud
• 2–3 tomater

Beredning: Risgrynen sköljas, skållas i hett vatten och kokas i mjölken och champinjonspadet till en tjock gröt, som genast passeras. Champinjonerna skäras i tärningar och fräsas i smöret tills det blir klart, de röras då i gröten jämte de uppvispade äggulorna. Massan avsmakas med kryddorna. Kroketterna formas avlånga. De garneras med salad och tomatklyftor och serveras som mellanrätt med färska eller konserverade ärtor.

Smaklig spis!

Hållbarhetstrenden växer sig allt starkare och även julen ska numer helst vara resurssparande. Vår julkalender tar er därför till det mest hållbara av allt: historien. Vi har plockat fram juliga hållbara tips och gör-det-själv-klappar ur våra deponenters arkiv på Centrum för Näringslivshistoria.

Dela med dig av dina tankar