Lucka 5: 11 goda råd vid matlagning

I lucka 2 presenterade vi Electrolux Assistent som lanserades 1941. Med i köpet följde en receptsamling passande för tidens ransonering. Samlingen innehöll även en lista med goda råd vid matlagning som är lika aktuell då som nu – oavsett om du äger en Assistent eller ej.

 

GODA RÅD
Vid matlagning

  1. Organisera hushållsarbetet, så kommer Ni att finna det roligare, lindrigare och mera ekonomiskt. Gör därför upp ett program i stora drag för veckans hushållsarbete.
  2. Koncentrera Edra inköp till ett par gånger i veckan. Klokast är att göra inköpen på morgonen genast då affärerna öppnats. Häri­genom undvikes onödig väntetid och Ni får större urval.
  3. Arbeta undan i köket på en gång. Laga så mycket som möjligt av dagens mat på en gång samt förbered morgondagens matsedel, om det låter sig göra.
  4. Baka koncentrerat och laga rätter, som fordra ugnsvärme den dag Ni hakar för att utnyttja såväl Assistent som ugnen.
  5. Använd billiga och näringsrika ingredienser. Glöm ej:
    det sammalda mjölet
    den nyttiga inälvsmaten
    de enklare fisksorterna
    de billiga grönsakerna
    den mångsidiga användningen av potatisen, vår kanske viktigaste C-vitaminkälla.
  6. Koka potatisen med skalen på.
  7. Koka i kort spad – använd minsta möjliga mängd vätska vid kokning av potatis, grönsaker, frukt o. dyl. Ni sparar värme, och smakämnena bibehållas bättre.
  8. Tag vara på spad från fisk, kött, grönsaker och frukt.
  9. Koka inte maten för länge, och håll den inte varm i onödan. Värm om den på nytt i stället, om det skulle behövas.
  10. Utnyttja matresterna väl.
  11. Använd Assistent i rätt ordningsföljd. Sockerkakssmet och deg göras exempelvis före köttfärs o. s. v. Härigenom sparas disk. Assistent diskas först, när arbetet är avslutat.

// Läs lucka 2: Att ta vara på matrester med Electrolux Assistent // 

Hållbarhetstrenden växer sig allt starkare och även julen ska numer helst vara resurssparande. Vår julkalender tar er därför till det mest hållbara av allt: historien. Vi har plockat fram juliga hållbara tips och gör-det-själv-klappar ur våra deponenters arkiv på Centrum för Näringslivshistoria.

Dela med dig av dina tankar