Det pampiga huset från 1928, skulle hjälpa Kreuger att behålla sin svenska identitet och Stockholm som fast bas. 

Idag ägs fastigheten av Midroc Property Development och Tändstickspalatset inhyser en rad olika företag och en välutrustad konferensanläggning. Kreuger valde en anrik adress på sin väg mot den absoluta toppen. På platsen hade industrialistsfamiljen De Geer huserat i generationer. På 1700-talet var dåvarande ägaren, Charles De Geer, landets rikaste adelsman och vid 1800-talets mitt höll där Carl De Geer sk aftonsalong för hovet, diplomatiska kåren, högre ämbetsmän, politiska personer och serverade varje kväll supé till den som ville ha.

Här kan du se var i Stockholm vi befinner oss

Kreuger lät riva bitar av familjen De Geers palats för att ge plats åt sitt eget. Kvarvarande del tillhör numera finska ambassaden. Arkitekt var Ivar Tengbom, skapare till Konserthuset och Handelshögskolan och Fastighetsbolaget Hufvudstaden byggherre. En pelargång med egyptiska kolonner leder in till en halvcirkelformad gård med fontän och jaktgudinnan Diana skulpterad av Carl Milles. Därifrån leder en trappa in i själva byggnaden. De ursprungliga möblerna, varav några fortfarande finns kvar i konferensutrymmena, formgavs av Carl Malmsten och Axel Einar Hjort med NK:s verkstäder som tillverkare.

Den påkostade interiören är smyckad med symboler för eld och stjärnor i bland andra dörrhandtag och parkettgolv. Tändsticksaktiebolagets storslagna styrelserum är bevarat i original och där finns bland annat ett verk av Isaac Grünewald, med titanen Prometheus som allegori för Kreuger och ett kurvigt bord av citronträ med elfenbensintarsia. Kreugers eget arbetsrum skapades för att visa hans ekonomiska makt och där hade han en av världens första högtalartelefoner, från L.M. Ericsson, ett av alla de bolag han kontrollerade.

Läs mer om vår julkalender och se de andra luckorna här