Viola Gråsten, Astrid Sampe, Signe Person-Melin, Hertha Bengtsson och Katja of Sweden var alla med att genom textil, glas och keramik förändra den svenska inredningen och designen och lyfts fram i den nya utställningen – Oomph – kvinnorna som satte färg på Sverige

Man har valt att sikta in sig på åren 1944-64 då det var under 1940-talet som man på allvar började undersöka hur svenskarnas hem såg ut och genom utställningar som Vi bo i Friluftsstaden i Malmö 1944 där bland annat idén om allrummet lanseras av Lena Larsson. Under 1950-talet ledde händelser som H55 i Helsingborg och Triennalen i Milano till att svenska kvinnliga formgivare fick sitt stora internationella genombrott.

Läs även om Mah-Jong – tio år som formade svenskt mode

Cecilia Widenheim chef för Malmö konstmuseum säger till Kulturnytt i Sveriges Radio att det som de kvinnliga formgivarna förde med sig var det sociala perspektivet på form och design:

– Det vill säga, hur vi formger och hur vi designar betyder väldigt mycket för hur miljön fungerar. Det finns exempel på bra billiga bostäder och smarta sätt att inreda. Man arbetade emot det uniforma modet och konventionerna. Att linneskåpet skulle vara helt vitt och att det är något du ärver.

Namnet på utställningen som pågår fram till den fjärde september kommer från Viola Gråstens mönster från 1952.