AGA-ledaren och nobelpristagaren Gustaf Dalén 150 år

2019 är det 150 år sedan Gustaf Dalén föddes i Stenstorp i Västergötland. Jubileet uppmärksammas med en rad aktiviteter.

Året är 1869. Sverige befinner sig utvandringstiden och det är tufft att leva i landet. På Skräddaregården i Stenstorp i Västergötland föds Gustaf Dalén. Gustaf är inget vidare i skolan, läraren säger rent av att han ”inget duger till”. Men i början av 1900-talet är det Gustaf Dalén som får fyrarna att blinka genom att lösa flera stora problem i fyrkonstruktionen. Han blir blind i en dramatisk olycka, får nobelpris och leder AGA till världsberömmelse samtidigt som han är en rolig familjefar som fortsätter uppfinna.

På fredag 26 april uppmärksammas 150-årsjubileet med högtidligheter på Dalénmuseet i Tingshuset i Stenstorp. Lokala politiker och näringslivsprofiler kommer att närvara vid firandet tillsammans med Gustaf Dalénsällskapets ideella krafter och samarbetspartners. Centrum för Näringslivshistoria finns givetvis på plats och lanserar en reviderad nyutgåva i storpocket av Anders Johnsons bok Gustaf Dalén. En biografi (Förlaget Näringslivshistoria, 2019). Nyutgåvan kommer att finnas till försäljning under jubileumsåret.

// Läs mer om jubileet på Dalénmuseets webbplats //

Dela med dig av dina tankar