Nyheter

Gammalt brev skänker nytt ljus över gåtan Alfred Nobel

VISA BILDTEXT
Alfred Nobel, ca 1883. 50 år gammal. Redan berömd uppfinnare. Ännu inte prisgrundare. Men alltid, verkar det som, med en stor ensamhetskänsla. (Foto: WIkimedia, fotograf okänd.)

Ju äldre han blev desto mer melankolisk och livstrött verkar Alfred Nobel ha blivit, långt från sitt glada ungdomsjag. Varför var Alfred Nobel så olycklig? Författaren Bengt Jangfeldt, som skriver på en bok om familjen Nobels verksamheter i Ryssland, har hittat ett brev som förklarar mycket.

Författaren och rysslandskännaren Bengt Jangfeldt skriver just nu på en bok om familjen Nobels företagande i Ryssland. Boken kommer att ges ut på Förlaget Näringslivshistoria, som drivs av oss på Centrum på Näringslivshistoria.

Idag skriver Svenska Dagbladet om den upptäckt som Bengt gjort under arbetet med boken. Efter att ha läst runt tusen brev mellan bröderna Nobel och andra familjemedlemmar stötte han på en helt ny uppgift om Alfred Nobel.

Av allt att döma led uppfinnaren av syfilis.

– Med ens får hans ensamma och misantropiska personlighet en tydlig förklaringsgrund, säger Bengt till Svenska Dagbladet.

Här kan du läsa Bengts hela text i Svenska Dagbladet:
Brev till brodern avslöjar Alfred Nobels hemlighet

Bokprojektet om bröderna Nobel utgör en fortsättning på tidigare projekt där Centrum för Näringslivshistoria genomfört stora digitaliseringar av arkivmaterial i arkiv i Baku (Azerbajdzjan), Tbilisi (Georgien), och S:t Petersburg. I boken, som är planerad att ges ut 2020, kommer läsaren få möta en unik industrifamiljs historia, som börjar med Immanuel Nobels resa till Ryssland 1838 och fortsätter med sönerna Ludvig och Roberts företagande i mekaniska verkstäder och den ryska oljeindustrin. Sistnämnda bolag, Branobel, blev en av sin tids största, bara överträffad av familjen Rockefellers Standard Oil. Även sonen Alfreds verksamhet i Tsarryssland berörs.

Mer om projektet: Lyssna på det här avsnittet av Radio CfN där Bengt Jangfeldt samtalar om Nobel i Ryssland med professor Thomas Tydén från Nobels släktförening och radiojournalisten Tobias Svanelid.