Nyheter

Ny sajt firar Clas Ohlson 100 år!

VISA BILDTEXT
På clasohlson100.com finns alla Clas Ohlson-kataloger inscannade och läsbara.

I år fyller Clas Ohlson 100 år. En ny historisk webbsajt som Centrum för Näringslivshistoria tagit fram på uppdrag av Clas Ohlson, firar detta. Där finns prylarna, människorna och berättelserna från 100 års verksamhet – och alla kataloger sedan 1918.

I år fyller Clas Ohlson 100 år som företag – och den nya sajten clasohlson100.com är fullspäckad med berättelser, bilder och fakta om framväxten av ett av Sveriges mest folkkära företag. Här finns också nästan samtliga utgåvor av 100 års kataloger samlade för första gången i digitalt format.

Annat unikt material på sajten är uppfinnaren och entreprenören Clas Ohlsons egna ritningar och berättelser från människor som varit en del av tillväxtresan.

– Det som för 100 år sedan startade som ett postorderföretag i Insjön i Dalarna är idag en detaljhandelskoncern med nära 5 000 medarbetare och verksamhet i sex länder. Och man blir inte 100 år som företag av en slump. Det har alltid funnits ett fantastiskt engagemang, värme och driv i företaget som bidragit till framgångarna. Clasohlson100.com är ett sätt att uppmärksamma stora och små händelser från den resan, säger Sara Kraft Westrell, Informations- och IR-direktör på Clas Ohlson.

Redan i december släpptes boken Älskade prylar (Förlaget Näringslivshistoria, 2017), som berättar prylarnas historia under 100 år och därmed även speglar det svenska samhällets utveckling under ett sekel. Boken bygger på ett gediget bildmaterial från Clas Ohlsons kataloger, varvat med personliga texter från bl a Lasse Åberg, Maria Blom, Ernst Kirchsteiger och Marie-Louise Danielsson Tham.  (Här kan du läsa mer om boken och vill du köpa den kan du göra det direkt online från Clas Ohlsons nätbutik.)

Dessutom kommer boken om företagets grundare, Clas Ohlson – Från fäboden till börsen, som gavs ut första gången 2007, snart som ljudbok och e-bok från Förlaget Näringslivshistoria.

Kan du dina prylar?

Bläddra och se vilka du känner igen. Fler hittar du på clasohlson100.com.

Discokula (Från katalog 2002.)

Rattmuff

Lantgårdsdjur i plast.

Vattentät engångskamera.

Löstagbar krage

Noppborttagare

Tändapparattändare

Hoppfällbar cykel

Couronne

Katalog för amatörfotografer.

Handvärmare

Post-it lappar

Skoglans

Textilvårdsrulle

Svarv.

Cirkelsåg

Limpistol

Blixtaggregat för kamera.

Primus sportkök

Robot

Rävspel

Djungelolja

Projektgrupp

Projektgrupp på Centrum för Näringslivshistoria för clasohlson100.com var:

Sajten formgavs av Louise Bååth, King Island Design.

Sajten byggdes av webbyrån Triggerfish med projektteam Therese Öberg (projektledare) och Sara Setterwall, Johan Möller och Per Lisshamre.